Hogyan válasszunk plasztikai sebészt ?

Nem megfelelő sebész esetén a plasztikai műtét sikere kétes. A plasztikai sebész kiválasztása nem is olyan egyszerű. Ne bízzuk véletlenre ! Áttekintjük a szempontokat és hogyan is szerezhetünk valós referenciákat?

Hogyan válasszunk plasztikai sebészt magunknak?

Hazánkban is gyakran nyílnak és zárnak be plasztikai sebészeti rendelők. Szaporodnak velük együtt az ezzel kapcsolatos hirdetések is.
Ha plasztikai műtétre készülünk nem egyszerű a  plasztikai sebész kiválasztása. Kétségtelen, hogy egy helytelen választás esetleg nem hozza meg a várt eredményt. Szerencsétlen esetben további műtétek lehetnek szükségesek egy sikertelen műtét korrekciójához. Még maradandó elváltozást is visszamaradhat a javulás helyett.

Mi alapján válasszunk plasztikai sebészt ?

- Talán a legjobb mód az ajánlás. Ha ismerőseink körében találunk olyan személyt, aki már átesett plasztikai műtéten és tőle érdeklődünk, bizonyára elmondja, hogy mennyire elégedett. Ha nekünk is tetszik az eredmény elkérjük a sebész nevét és címét.
Különösen jó, ha magunk is láthatjuk esetleg tapinthatjuk is a műtét eredményét.

- Ha nincs ilyen ismerősünk és hirdetés alapján választunk sebészt, akkor tanácsolható, hogy keressünk fel több plasztikai sebészt. Az előzetes vizsgálat alapdíja általában nem magas (2 - 5 ezer Ft), megéri személyes benyomást szerezni néhány kiválasztott orvosról.

- Óvakodjunk a közvetítő oldalaktól, ahol nem tudjuk pontosan ki is lesz a plasztikai sebész aki foglalkozik velünk.

Mire figyeljünk az első viziten:
- Keressük a plasztikai sebész szakorvosi diploma másolatát a rendelő falán!
Ha nem találjuk, nyugodtan kérdezzük meg van-e magyar diplomája az orvosnak.

- Jut-e megfelelő ideje ránk az orvosnak?
Csak az a sebész tud megfelelő eredményt elérni, aki türelmesen végighallgatja elképzelésünket, partnernek tekint bennünket a műtét megtervezésében. Előfordulhat, hogy az orvos rámutat elképzelésünk valamely hibájára. Az esztétikai műtétek nem sablon műtétek. Személyre szólóan szükséges megtervezni az apró részleteket is!

- Tájékoztat-e az orvos kockázati tényezőkről, szövődmények lehetőségéről?
Az előzetes vizsgálat alkalmával korrekt tájékoztatást kell kapnunk a műtét részleteiről és a felmerülő kockázatról. Minden orvosi beavatkozásnak van kockázata! Ezt a páciensnek fontos részleteiben is ismernie. Egy műtét elhatározásánál a páciensnek és a sebésznek egyaránt a várható eredményt kell mérlegre tenni a meglévő kockázati tényezőkkel szemben.

- Figyeljük meg, az orvos kérdez-e más betegségeinkről, gyógyszer érzékenységről. Mindezek az orvos körültekintéséről adhatnak tájékoztatást egy leendő páciens részére.

- Ha van mód válasszuk a komputeres megjelenítést az első megbeszélés során. Sok segítséget ad elképzelni a műtét várható erdményét saját arcunkon.De ne kápráztassanak el bennünket a bemutatott fényképek vagy komputeres megjelenítő programok. Ezek csak segítik a műtét pontosítását és kiválasztását, nem a végeredményt garantálják!

- Nézzük meg figyelmesen a műtét előtti-utáni képeket, bár ezek bizonyára a szép eredményekből vannak válogatva. Ha túl kevés a kép, lehet, hogy még kevés a jó eredménye a sebésznek. Az előtte-utána fényképeknek jó minőségűnek és egyforma beállításúnak kell lenni. Árulkodó lehet a sebész gondatlanságára, ha a hátterek és a beállítások nem egyformák.

- A Magyar Plasztikai, Helyreállító és Esztétikai Sebész Társaság (MPHEST) tagjai megfelelő képzésben részesültek és folyamatos utóképzési programban vesznek részt.
Más orvosok nem biztos, hogy tájékozottak a plasztikai sebészet legújabb eredményeiről és bizonytalan, hogy megfelelően alkalmazzák-e ezeket.

Plasztikai műtétet csak plasztikai sebész szakorvossal végeztessünk !!!